Η Πανίδα του Υγρότοπου της Αγιάς

Από τους μαθητές της Ε' ταξης
Ηλιάνα Χαλακατεβάκη - Ζαφειρούλα Σουβλάκη
Χριστίνα Κοτσιφάκη - Κατερίνα Κυδωνάκη
ΜαυροπελαργόςΟ υγρότοπος της Αγιάς αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για τα μόνιμα, που βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στους καλαμώνες, στα νερά της λίμνης και των καναλιών. Έτσι, το χειμώνα συναντώνται χωραφόχηνες, σταχτόχηνες, κύκνοι και διάφορα είδη πάπιας , ενώ την άνοιξη παρατηρούνται μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική, όπως ερωδιοί, χαλκόκοτες, καλαμονάδες, πορφυροτσικνάδες κ.ά. Πάντως, η περιοχή απειλείται από καταστροφή εξαιτίας των αποβλήτων στη λίμνη, της ανεξέλεγκτης βόσκησης και του παράνομου κυνηγιού. Αναλυτικά κατά κατηγορία η πανίδα της περιοχής αποτελείται από:
ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Στην περιοχή συναντάμε 3 είδη σαρκοφάγων θηλαστικών, 2 τρωκτικών, 1 εντομοφάγου και ένα λαγόμορφο και χειρόπτερο. Από τα σαρκοφάγα θηλαστικά είναι σημαντική η παρουσία του κρητικού ασβού. Επίσης παρατηρούμε την νανονυκτερίδα και άλλα είδη όπως στον σκαντζόχοιρο, το λαγό, τον ποντικό, τη νυφίτσα και το κουνάβι.
ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ Η πανίδα των ασπόνδυλων έχει ελάχιστα μελετηθεί. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη χωρίς όμως να μπορούμε να διαπιστώσουμε μια επικρατούσα ομάδα. Παρατηρούνται πολλά δίπτερα έντομα όπως προνύμφες και είδη σαλιγκαριών που προτιμούν το καλά οξυγονωμένο νερό. Επίσης μέσα στο νερό υπάρχουν κάποια είδη βδελλών και ολγόχαιτων σκουληκιών. Γενικά η ποικιλότητα του πλαγκτόν είναι καλή.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ Υπάρχουν πολλά χέλια στη λίμνη που έφτασαν εδώ από τη θάλασσα των Σαργασσών. Επίσης υπάρχει η Αμερικάνικη πέστροφα, το κουνουπόψαρο και ο κέφαλος.
ΑΜΦΙΒΙΑ Και τα τρία είδη αμφιβίων της Κρήτης συναντώνται στη λίμνη. Αυτά είναι ο λιμνοβάτραχος, ο δενροβάτραχος και ο πρασινοβάτραχος(bufo viridis viridis) μάλλον περιορισμένα. Στην περιοχή εμφανίστηκε ο βουβαλοβάτραχος ο οποίος έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Αυτός ήρθε από την Ευρώπη και δημιούργησε πολλά προβλήματα στους άλλους πληθυσμούς, μιας και μπορεί να απειλήσει τη ζωή των άλλων ζώων. Ξέφυγε κατά πάσα πιθανότητα, από παράνομο εκτροφείο. Επίσης συναντάμε συχνά την νεροχελώνα(mauremys caspica) η οποία είναι απειλούμενο και προστατευόμενο είδος για την Ευρώπη. Οι χελώνες θέλουν μαλακό και όχι πολύ υγρό έδαφος για να γεννήσουν. Το κατάλληλο χώμα όμως είναι μάλλον δυσεύρετο λόγω των επεκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, των μπαζωμάτων και καλαμώνων.
ΕΡΠΕΤΑ Έχουν καταμετρηθεί 11 είδη ερπετών. Το κυριότερο που υπάρχει στη λίμνη είναι το νερόφιδο(columber gemonensis gemonensis).
ΠΟΥΛΙΑ Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 188 είδη πουλιών. Από αυτά 45 φωλιάζουν στο βιότοπο ή στη γύρω περιοχή και εξαρτώνται από αυτό για εύρεση τροφής. 59 είδη προστατεύονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ 13 χαρακτηρίζονται ως είδη προτεραιότητας. Επίσης, 45 αναφέρονται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδος. Πουλιά που εκτρέφονται στο νερό είναι τα νανοβουτηχτάρια(tachybaptus ruficollis) τα οποία είναι παρόντα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο βιότοπος αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναπαραγωγής του είδους στην Κρήτη. Οι αγριόπαπιες ποικίλουν σε αφθονία ειδών και ατόμων. Από τα μέσα του φθινοπώρου και νωρίς την άνοιξη παρατηρούνται 11 είδη, μεταξύ άλλων η απειλούμενη πρασινοκέφαλη πάπια και το παγκόσμια απειλούμενο είδος η βαλτόπαπια(aythya nyroca). Εννέα είδη ερωδιών κάνουν αισθητή την παρουσία τους εδώ. Πιο συνηθισμένοι είναι ο σταχτοτσικνιάς(ardea cinerea), ο κρυπτοτσικνιάς(ardeola ralloides), ο λευκοτσικνιάς(egretta garzetta) και ο πορφυροτσικνιάς(ardea purpurea).Άλλα είδη πουλιών που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι:
πρασινοκέφαλη πάπια v Η χαλκόκοτα (plegadis falcinellus)
v Η Νανοσκαλίθρα (calidris minuta)
v Ο Μαχητής (philomachus pugnax)
v Ο Λασπότρυγγας (tringa glareola)
v Το μπεκατσίνι (gallinago gallinago)
v Το Μουστακόγλαρο (chlidonias hybridus)
v Ο Κοινός Ασημόγλαρος (larus cacchinans)
v Χελιδόνια (hirundo rustica)
v Πετροχελίδονα (ptyonoprogne ruspestris)
v Φαλαρίδες (fulica atra)
v Οι Αλκυόνες (alcedo atthis)
v κύκνοι
Είκοσι δύο είδη ημερόβια αρπαχτικά έχουν καταγραφεί ως τώρα και τρία είδη νυκτόβιων. Ο καλαμοκίρκος είναι το πιο τυπικό αρπακτικό πουλί της Αγιάς. Κάθε χειμώνα παρατηρείται ο σταυραετός , ενώ νωρίς το πρωί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου κάνει αισθητή την παρουσία του ο μαυροπετρίτης. Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές νύκτες χρωματίζονται από την φωνή του γκιώνη. Ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όπου οι πρώτες βροχές μεταμορφώνουν τα μικρά ρυάκια σε ορμητικούς χείμαρρους και η λίμνη της Αγιάς πλημμυρίζει, αρχίζουν να ξανάρχονται τα μεταναστευτικά πουλιά. Πρώτη έρχεται η Φαλλαρίδα που αρχίζει να εξερευνά τους καλαμώνες. Στην εξερεύνηση όμως έχει προηγηθεί η νερόκοτα η οποία και αναπαράγεται στον πλούσιο αυτό βιότοπο και έχει τη συνήθεια να κυκλοφορεί κατά οικογενειακές ομάδες. Η λίμνη της Αγιάς προσφέρει πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση ειδών που συναντώνται σπάνια ακόμη και στην Ευρώπη, όπως ο μουγκρητής, ο στικταετός και η νεροποταμίδα, όλα τους απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.
home page
αρχική σελίδα