Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους της μονής, επισκεφθήκαμε τον ελαιώνα με σκοπό οι μαθητές να παρατηρήσουν, να ενημερωθούν και να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που κατέγραψαν σχετικά με την ελιά. Αφού παρατήρησαν το δένδρο, τους καρπούς, τον ελαιώνα, τις διάφορες εργασίες, ζητήσαμε από τη μοναχή Θεοδόχη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των παιδιών, η οποία και πρόθυμα προσφέρθηκε. Οι απαντήσεις καταγράφηκαν σε μορφή συνέντευξης και αφορούσαν τα γενικά χαρακτηριστικά της ελιάς, τις εργασίες τη συγκεκριμένη εποχή (καρποσυλλογή-κλάδεμα) και τα πλεονεκτήματα ενός οικολογικού ελαιώνα.

"Μια μέρα είχα πάει με την τάξη μου σε έναν ελαιώνα και είδα τους ανθρώπους να ραβδίζουν τις ελιές. Άλλοι ράβδιζαν με ηλεκτρικά ραβδιστήρια και άλλοι με κανονικά ραβδιστήρια. Ράβδιζαν και καλόγριες"
Κώστας Γρυλάκης

Σήμερα πήγαμε με την τάξη μου στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκαν δυο από τις μοναχές του μοναστηριού. Μπήκαμε στην εκκλησία και προσκυνήσαμε, ύστερα ακούσαμε τη μοναχή που ήθελε να μας μιλήσει. Η μοναχή μας είπε την ιστορία του μοναστηριού. Μας είπε ακόμη ότι ονόμασαν αυτό το χώρο έτσι, γιατί κάποτε υπήρχε μια πηγή που έβγαζε αγιασμένο νερό. Επίσης ότι αυτό το μοναστήρι έχει Βυζαντινό και αρχαιολογικό μουσείο και ότι πρόκειται να δούμε εικόνες παλαιών χρόνων. Έτσι μετά από λίγα δευτερόλεπτα είδαμε πραγματικά τις εικόνες οι οποίες ήταν πολύ όμορφες, αλλά ραγισμένες. Μετά μας μίλησαν για μια συγκεκριμένη εικόνα που μας την είχαν κλέψει. Μετά από λίγα χρόνια ένας άνθρωπος που την είχε αγοράσει με πολλά εκατομμύρια, του φάνηκε πως η εικόνα ήτανε της Παναγίας. Η Παναγία έκλεγε και αυτός ζήτησε να έρθουν να την πάρουν γιατί είχε αναστατωθεί. Όταν βγήκαμε ανάψαμε ένα κερί και αμέσως μετά πήγαμε στον ελαιώνα. Εκεί μια μοναχή μας απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις που της κάναμε. Κοιτάξαμε λίγο πως δουλεύουν και ύστερα φύγαμε. Αυτή η εκδρομή ήταν η ωραιότερη που έχω πάει.
Εμμανουέλλα Πετράκη

πίσω