το πρώτο μας μάθημα
δημιουργίες με φρούτα, από την Γ' τάξη
Από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκινήσαμε ένα καινούργιο μάθημα. Το θέμα του ήταν η υγιεινή διατροφή. Μια φορά την εβδομάδα καθόμασταν όλοι γύρω, σε έναν κύκλο και συζητούσαμε. Αυτό ήταν το καινούργιο στοιχείο αυτού του μαθήματος. Μπορεί να είχαμε ένα συγκεκριμένο τομέα που έπρεπε να αναπτύξουμε αλλά αυτό που κυριαρχούσε ήταν η συζήτηση και η αντιπαράθεση. Όλα αυτά μέσω των ομάδων που δημιουργήσαμε, 5 στον αριθμό, μέσω των οποίων η κάθε ομάδα ανέπτυσσε το θέμα της, ή εργαζόταν σε διαφορετικούς σταθμούς. Βέβαια δεν έλειπαν οι εργασίες πάνω σε χαρτόνια και άλλες δραστηριότητες όπως οι έρευνες που κάναμε για το πρωινό και άλλα διατροφικά θέματα. Πολλά από αυτά που ειπώθηκαν ήταν γνωστά αλλά μάλλον ασχημάτιστα μέσα στο μυαλό μας. Μέσα από την συζήτηση πολλά ξεκαθάρισαν. Άλλα όχι. Αλλά σίγουρα μπήκαν οι βάσεις για έναν προβληματισμό για αυτά που προσπαθούν να μας πασάρουν οι διάφοροι επιτήδειοι περί υγιεινών τροφών. Το συμπέρασμα όλης αυτής της διαδικασίας συνοψίζεται στις ακόλουθες φράσεις: ζυμώνουμε χυλοπίτες, Στ' τάξηη χαρά της δημιουργίας, Α' τάξη Βέβαια αυτά που μάθαμε δεν ήταν καθόλου λίγα και άνευ ουσίας. Στην αρχή καθορίσαμε τους κανόνες πάνω στους οποίους θα στηριζόμασταν για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Πολλοί δεν τηρηθήκανε πάντα, αλλά σε γενικές γραμμές η συζήτηση προχώρησε στα περισσότερα μαθήματα. Έτσι μέσα από όλο αυτό το πρόγραμμα μάθαμε:
 • Τι είναι υγεία, ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν και ποια η σχέση υγείας – διατροφής.
 • Ποιες είναι οι ομάδες τροφών.
 • Τι είναι η διατροφική πυραμίδα και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια εβδομαδιαία δίαιτα.
 • Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά έκθεση παραδοσιακών φαγητώνΠαράλληλα κάναμε και διάφορες εκδηλώσεις όπως δυο έρευνες.
  Δείτε την έρευνά μας γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της ενορίας μας

  Υπεύθυνος προγράμματος Νικόλαος Δόβρος, εκπ/κός Φ. Αγωγής

  Κι άλλες φωτογραφίες:

  το Δ1 λίγο πριν τη δημιουργία το Ε1 λίγο πριν τη δημιουργία
  ομιλία για τα οικολογικά προϊόντα και τις βιολογικές καλλιέργειες ομιλία για τα οικολογικά προϊόντα και τις βιολογικές καλλιέργειες
  δημιουργίες με φρούτα από την Γ' τάξη Η Α' τάξη επι το έργο
  οι αφίσες που φτιάξαμε κατά την διάρκεια του προγράμματος Η Στ' τάξη φτιάχνει χυλοπίτες
  To Δ1 έτοιμο με τις ποδιές To Δ1 έτοιμο με τις ποδιές