ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ

Aπό τους μαθητές της Στ' τάξης
Aργυρώ Περάκη
Δημήτρη Τσατσαρώνη
Μιχάλη Καραπατάκη
Δημήτρη Καραζεπούνη

Το σύνολο των φυσικών, χημικών και βιολογικών συνθηκών, μέσα στις οποίες ζει ένας οργανισμός ονομάζεται περιβάλλον. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ασκούν επίδραση στην ζωή των έμβιων όντων. Παραδείγματα παραγόντων του περιβάλλοντος αποτελούν: το φως, η υγρασία, η πίεση, η θερμοκρασία, η τροφή κτλ. Ο άνθρωπος κατορθώνει ως ένα βαθμό να επιδρά στο περιβάλλον και να δημιουργεί συνθήκες για τους διάφορους οργανισμούς. H ανθρωπότητα δεν σέβεται και πολύ τα άλλα ζωντανά όντα και γενικά την φύση. Πολλά είναι τα είδη που εξαφανίστηκαν για πάντα από την γη εξαιτίας του ανθρώπου.Κατάφερε να εξολοθρεύσει ζώα, όπως το πρωτόγονο βόδι και πολλά πουλιά, όπως το "μoα" και το "δρόντι", που εξαφανίστηκαν οριστικά, πριν από 200-300 χρόνια περίπου. Στον αιώνα μας οι επεμβάσεις του ανθρώπου στην εκμετάλλευση της φύσης (κόψιμο δέντρων, σκοτωμοί ζώων κτλ) έχουν πολλαπλασιαστεί ασυλλόγιστα.
Για πολλά χρόνια υπήρχαν και θα υπάρχουν προβληματισμοί γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος
1. Η ηχορύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας των μηχανών των αυτοκινήτων που κάνουν πολύ θόρυβο επειδή δεν έχουμε κάνει σέρβις καθώς και των εξατμίσεων των μοτοσικλετών.
2. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας πριν από 150 χρονιά περίπου δεν υπήρχε και έτσι οι άνθρωποι ανάπνεαν καθαρό και αμόλυντο αέρα μέχρι που άρχιζαν οι άνθρωποι να φτιάχνουν εργοστάσια. Τα εργοστάσια αυτά όπως και τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν πάρα πολλά βλαβερά αέρια στον αέρα έκαναν την μόλυνση της ατμόσφαιρας ακόμα μεγαλύτερη. Σήμερα σε μερικούς τόπους, ο αέρας είναι τόσο μολυσμένος που είναι πια επικίνδυνος να τον αναπνέουμε. Σε μεγάλες πόλης του κόσμου, ο αέρας είναι μολυσμένος από κάτι που το λένε «νέφος». Καμιά φορά αυτό το νέφος είναι τόσο πυκνό που αντί ο ουρανός να είναι όμορφος και γαλάζιος, φαίνεται άσχημος και καφετής
3. Η ρύπανση των θαλασσών δημιουργείται από τα απόβλητα των εργοστασίων, από τα καράβια της γραμμής και τα πετρελαιοφόρα που με το πετρέλαιο τους σκοτώνονται πάρα πολλά ψάρια μικρά και μεγάλαΑυτή την καταστροφή περιγράφει γλαφυρά το ποίημα που έγραψε ένα παιδί από την Μάλτα.
Είδα τις γοργόνες
να σέρνονται στην ακτή
γιατί δεν μπορούσαν πια
να ζήσουν κάτω εκεί.

Λέγαν ιστορίες φοβερές
για το τι συμβαίνει εκεί
για τις σκηνές που παρακολούθησαν
και που δεν άντεχαν εκεί.

Είπαν για ένα μαύρο σύννεφο
που φορές-φορές απλωνόταν ψηλά
κι από το οποίο βροχή μαύρη
έπεφτε κάτω δυνατά.

Είδαν επίσης τεράστια δίχτυα
να φέρνουν τρόμο στα βαθιά
πιάνοντας μέσα τους τα πάντα
ψάρια μεγάλα και μικρά

Η Ελλάδα καταλαμβάνει το νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου και ανήκει στην ανατολική Μεσόγειο. Έχει έκταση 132,000τ.χλμ και οι ακτές της έχουν μήκος περίπου 16,000χλμ. Γενικώς το κλίμα της είναι Μεσογειακό με ξερό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα και με ήπιες βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης. Αυτά που συμβάλουν στο έντονο εδαφικό ανάγλυφο είναι ο ορεινός της χαρακτήρας και η διαφορετική σύσταση του υποστρώματος με τις πολυάριθμες χερσονήσους, την παρουσία 42 κορυφών με ύψος 2000μ και πάνω και τα πολυάριθμα νησιά. Όλα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη ποικιλία φυσικού τοπίου στα οποία ενδημούν πολλά σπάνια ζώα και φυτά. Στην χλωρίδα της Ελλάδος συμμετέχουν πολλά Ιρανοκασπιακά, Μεσογειακά και Μεσογειοευρωπαϊκά φυτά. Είναι άξιο αναφοράς ότι στην Ευρώπη μόνο η Ιβηρική χερσόνησος παρουσιάζει τόσο μεγάλο αριθμό ειδών όσο και η Ελλάδα. Είναι δε τόσο μεγάλη η ποικιλία της πανίδας που μπορούμε να διακρίνουμε είδη, όπως το φοίνικα του ημιερημικού οικοσυστήματος στο Βάι της Κρήτης, μέχρι την συμήδα, την ερυθρελάτη και το πεύκο του ψυχρού οικοσυστήματος της Βορείου Ελλάδος. Δυστυχώς, ο πλούτος αυτός της εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει ερευνηθεί, αποτιμηθεί και απογραφεί μέχρι σήμερα επαρκώς. Υπάρχουν ασφαλώς πολλές μελέτες, οι οποίες όμως είναι λίγο πολύ σκόρπιες και χωρίς συνοχή. Όλα αυτά και κυρίως ο ορατός κίνδυνος εξαφάνισης πολλών ειδών και αλλοίωσης της σύνθεσης και υποβάθμισης πολλών οικοτόπων, με αποτέλεσμα τη μείωση της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησαν στη διακήρυξη της διάσκεψης του Ρίο το 1992 και στην έκδοση της Οδηγίας 92/43 από μέρους της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της έκδοσης της Οδηγίας αυτής είναι τόσο η διατήρηση της βιοποικιλότητας στις χώρες μέλη, μέσω της προστασίας ορισμένων φυσικών τύπων οικοτόπων (habitats) κοινοτικού ενδιαφέροντος, όσο και ορισμένων ειδών φυτών και ζώων, επίσης κοινοτικού ενδιαφέροντος. Βασικό όργανο για την επίτευξη αυτού του σκοπού αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου προστατευμένων περιοχών (sites) γνωστού ως "ΦΥΣΗ 2000" (Natura 2000). To δίκτυο αυτό, το οποίο θα τεθεί κάτω από ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης που θα καθορίσει κάθε χώρα μέλος λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές της, θα αποτελέσει στο μέλλον τη σπονδυλική στήλη όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και της γενικότερης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στο δίκτυο αυτό έχουν ενταχθεί και πολλές περιοχές του τόπου μας όπως ο υγρότοπος της Αγιάς, το ελαφονήσι, η Γραμβούσα, το Φαράγγι της Σαμαριάς κ.ά.
Εμείς που ζούμε σε αυτόν τον κόσμο και βλέπουμε όσα γίνονται προτείνουμε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μας με τα σκουπίδια. Τους κάδους για αυτό το σκοπό τους βάζουνε σε κάθε περιοχή, για να μην μολύνουμε το περιβάλλον μας. Προτείνω στους ανθρώπους να σέβονται τα ζώα και τα φυτά. Για παράδειγμα να μην σκοτώνομε τα ζώα για να παίρνουμε τις γούνες και το δέρμα τους Επίσης προτείνω στους ανθρώπους που έχουν μοτοσικλέτες να βάλουν σιγαστήρα για να μην κάνει πολύ θόρυβο και στους ανθρώπους που έχουν αυτοκίνητα να κάνουν πιο συχνά έλεγχο στα αυτοκίνητα τους. Τέλος προτείνω εμείς τα παιδιά να αναλάβουμε δράση και να ενεργοποιήσουμε όσους μπορούμε ώστε να ενδιαφερθούν για την προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε.

home page
αρχική σελίδα