ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Άλλοτε:
Πληροφορίες σχετικά με τη θεραπευτική και καλλωπιστική άξια βρίσκουμε σε πολλές πηγές ακόμα και σε πινακίδες της Γραμμικής Β. Στην Ιλιάδα ο Οδυσσέας και ο Διομήδης αφού πλύθηκαν, αλείφτηκαν με λάδι και πήγαν για φαγητό. Στην αρχαία Ελλάδα καθιερώθηκε συγκεκριμένος τρόπος καθαριότητας του σώματος με λάδι: αφού κάποιος πλενόταν με νερό, αλειφόταν με λάδι και με τη βοήθεια της σιλεγγίδας(ειδικό όργανο), έβγαζε το λάδι κι όποια άλλη ακαθαρσία είχε απομείνει. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το λάδι σαν φάρμακο σε παθήσεις του δέρματος. Οι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες άλειφαν το σώμα τους με λάδι για το αναδείξουν. Η θεραπευτική του ιδιότητα αναφέρεται και στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη.
Σήμερα:
Στην Κρήτη μα και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος χρησιμοποιείται ως βασικό παυσίπονο σε πόνους αρθρώσεων, πονόλαιμο και πόνους αυτιού. Χρησιμοποιείται ως μαλακτικό μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά σε διηθήματα (καλόγεροι, αποστήματα) και για το βγάλσιμο κάλων και αγκαθιών (από φυτά – ψάρια – αχινούς κ.ά.). Ιδιαίτερα θεραπευτικό θεωρείται το λάδι του καντηλιού και του λυχναριού.

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΑΔΙΟΥ

1. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ελαιόλαδο χωρίς καμία επεξεργασία πέρα από την έκθλιψη με μηχανικά μέσα ή φυσικά, σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι διαυγές, διάφανο με πρασινοκίτρινο ή χρυσοκίτρινο ΄χρώμα, με ήπια γεύση και οσμή.
Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες :
  1. εξαιρετικά παρθένο,με οξύτητα 1% και χρησιμοποιείται στις σαλάτες.
  2. παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 1% και χρησιμοποιείται στα φαγητά.
  3. κοινό παρθένο-κουράντεμε οξύτητα 3,30% και χρησιμοποιείται σε φαγητά κατσαρόλας.
  4. βιομηχανικό παρθένο ελαιόλαδο-λιμπάντεμε οξύτητα 3-5%.
2. ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
3. ΕΛΑΙΟΛΔΟ Ή ΑΓΝΟ
Είναι μείγμα παρθένου και ραφιναρισμένου με οξύτητα ως 1,5%.
Διαυγές, ανοιχτόχρωμο, ρευστό, χωρίς άρωμα και γεύση, χωρίς ωφέλιμα συστατικά. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για την λιπαρότητά του.

ΝΟΘΕΙΑ

Επειδή το ελαιόλαδο έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλα φυτικά έλαια, είναι εύκολο να νοθευτεί και δύσκολο να γίνει αντιληπτό, απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση. Έλαια που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία του είναι το καλαμποκέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το πυρηνέλαιο, λάδι παπαρούνας, το ρετσινόλαδο ακόμη και ζωικά λίπη ή βιομηχανικά έλαια.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ

* Αν αγοράζεις ΧΥΜΑ λάδι...
ΠΡΟΣΕΞΕ:

  1. Γνωρίζεις τον παραγωγό;
  2. To αγοράζεις από τον τόπο παραγωγής;
  3. Το έχεις δοκιμάσει στη γεύση;
  4. Ρώτησες για την ποικιλία της ελιάς από την οποία προήλθε, την καλλιέργεια, τον τρόπο μαζέματος και τον τρόπο παρασκευής;
  5. Έχεις δικά σου δοχεία; Είναι ανοξείδωτα;
  6. To χρώμα του είναι διαυγές; Είναι θολό γιατί είναι φρέσκο;

*Αν αγοράσεις ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ λάδι...
ΠΡΟΣΕΞΕ:

  1. Πώς θα το χρησιμοποιήσεις το λάδι;
    -Αν είναι βιολογικής καλλιέργειας ή εξαιρετικά παρθένο, σου είναι απαραίτητο στις σαλάτες. Για τηγάνισμα αγόρασε κοινό παρθένο. Για το φαγητό αγόρασε παρθένο.
  2. Ποια συσκευασία πρέπει να προτιμήσεις;
    -Γυάλινη και σκούρου χρώματος. Προστατεύει το λάδι από το φως και τον ήλιο.

* Τι πρέπει να γράφει η ΕΤΙΚΕΤΑ στη συσκευασία;
ΠΡΟΣΕΞΕ:

  1. Τον τύπο του ελαιόλαδου.
  2. Τους βαθμούς οξύτητας (καλύτερο από 0,5% - 1,5%)
  3. Τη χώρα προέλευσης
  4. Πληροφορίες γα τη τοπική προέλευση (χώρα, νομός, περιοχή, κλίμα περιοχής)
  5. Το όνομα και τη διεύθυνση συσκευαστή ή εισαγωγέα.
  6. Ημερομηνία συσκευασίας και λήξης(δεν πρέπει να ξεπερνά τους 15-18 μήνες)
  7. Οδηγίες για τη διατήρησή του (ήλιος, υψηλή θερμοκρασία και πολύ φως το αλλοιώνουν).

Έρευνα στην αγορά
της Ελένης Δόβρου της Γ' τάξης

Επίσκεψη σε υπεραγορά με σκοπό την καταγραφή τύπων ελαιόλαδου, ποικιλίες βρώσιμης ελιάς, σαπουνιών και τις συσκευασίες.
Στο σούπερμαρκετ που επισκεφτήκαμε βρήκαμε:
ΛΑΔΙΑ
Τύποι
  • Ελαιοπυρήνες (Μαρινόπουλος)
  • Παραδοσιακό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ελαιόλαδο (Μινέρβα)
  • Απαλό –εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (Χωριό)
  • Σκέτο παρθένο ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο (Άλτις)
Συσκευασίες

πλαστικό 1 λίτρου

πλαστικό 2 λίτρων
γυάλινο 1 λίτρου

πλαστικό 3 λίτρων
τενεκεδένιο ανοξείδωτο 5 λίτρων
τενεκεδένιο ανοξείδωτο 5 λίτρων
ΕΛΙΕΣ
Ποικιλίες
  • Κρητικές ξυδάτες
  • Θάσου θρούμπες αλμυρές
  • Ξανθές Αγρινίου γλυκές
  • Τσακιστές πράσινες Κρήτης
Συσκευασίες (σε γυάλινο βάζο)
  • Ελιές Καλαμών Μ.Β. 370γρ.
  • Ελιές Καλαμών γυάλινο βάζο σε άλμη Κ.Β. 215 γρ. με λάδι και ξύδι.
  • Ελιές μαύρες 370 γρ.
  • Πράσινες γεμιστές με πιπεριά 370 γρ.
  • Ελιές πράσινες γεμιστές με αμύγδαλο
  • Θρούμπες Μ.Β. 300 γρ. και Κ.Β.150 γρ. σε σακουλάκια με άλμη
  • Πάστα ελιάς πράσινης ή μαύρης σε γυάλινα βαζάκια 125 γρ.
ΣΑΠΟΥΝΙΑ
  • Αρωματικό (OLIVA) σε χάρτινη συσκευασία 125 γρ.
  • Εξαιρετική ποιότητα σε ζελατίνα 250 γρ.
  • Μικρά σε ζελατίνα 12 γρ.

πίσω